Kaakonkulman tietokirjailijat, tervetuloa Kouvolaan!

Kokoonnumme torstaina 19. toukokuuta kello 18.00 Kouvolan pääkirjastoon (Salpausselänkatu 33) kuuntelemaan Mirja Turusen ajatuksia hänen kirjastaan Elämänmerkki - Irma ja Urho Hälikän kenttäpostikirjeet (Docendo, 2021).

Mirja Turunen on kotkalainen tietokirjailija ja filosofian tohtori. Hänen toimittamansa ja kommentoimansa valikoima Häliköiden kirjeistä kertoo, millaista sodassa oli rintamalla ja kotona.

Irma Hälikkä kirjoitti kirjeensä rintamalla olevalle miehelleen, kenraali Ruben Laguksen panssaripataljoonassa palvelleelle kapteeni Urho Hälikälle jatkosodan aikana.

Kirjeiden merkitys sodan erottamien ihmisten jaksamiselle oli valtava, ja on sanottu, että kenttäposti oli Suomen armeijan salainen ase. Kirjeillä pidettiin yllä parisuhdetta, jaettiin lapsiperhe-elämää sodan särkemässä arjessa. Kirje oli kuitenkin ennen kaikkea elämänmerkki, josta tiesi, että puoliso oli elossa - ainakin vielä sinä hetkenä, kun se oli päivätty.

Kirjeissä välittyy moni-ilmeinen kuva Irman elämästä kotirintamalla neljän pienen lapsen yksinhuoltajana alituisen pulan ja pelon keskellä. Tavallisen perheen tarina voi kertoa nykylukijalle sodasta enemmän kuin kenraalitason muistelmat.

Tilaisuuden jälkeen kokoonnumme jäsenten kesken Angela-ravintolaan (Salpausselänkatu 23) ja nautimme iltapalaa keskustelujen merkeissä. Nämä ovat olleet kivoja kohtaamisia - tule mukaan!

Ilmoittaudu viimeistään maanantaina 16.5. osoitteeseen umsievinen@gmail.com.

Terveisin ja hyvää kirjoituskevättä toivottaen

Ulla-Maija Sievinen
Suomen tietokirjailijat ry:n Kaakonkulman aluevastaava
umsievinen @ gmail.com