Hyvä eteläsavolainen tietokirjailija

Sain kutsun Suomen tietokirjailijoiden Etelä-Savon aluevastaavaksi ja aloitin tehtävässä syksyn vuosikokouksen yhteydessä tavaten muiden alueiden vastaavia.

Olen ollut jäsenenä vuodesta 2000 alkaen ja osallistunut aluetoimintaan vuosien aikana ulkomaan komennuksiani ja korona-aikaa lukuun ottamatta. Tarkempi esittelyni on Suomen tietokirjailijoiden kotisivuilla.

Meitä on Etelä-Savossa noin 45 jäsentä. Monet teistä ovat tuttuja ja useat tunnistan kasvoilta. Linjaan tässä lyhyesti miten näen tehtävän.
Kyseessä on luottamustehtävä, jossa olen kiinnostunut enemmän muiden tuotannosta kuin omastani. Ensi keväänä 2023 on kaksi asiaa, jotka osuvat Etelä-Savon alueelle. Toinen on tulevien eduskuntavaalien (2.4.2023) edellä pidettävä tietokirjallisuuden vaalipaneeli. Paikka lienee Mikkeli tai vaihtoehtoisesti Savonlinna. Toinen tapahtuma kannattaa laittaa kalenteriin. Suomen tietokirjailijoiden kevätkokous on Mikkelissä 26.-27.5.2023. Ilmoittautuminen kokoukseen alkaa keväämmällä.

Muuta toimintaa on tarkoitus järjestää siten, että perinteisiä kirjallisuusiltoja olisi 2–3 kertaa vuoden aikana. Myös yhteyksiä olemassa oleviin kirjallisuustapahtumiin pyritään ylläpitämään ja vahvistamaan.

Nyt olisi tärkeää kuulla jäsenten omat toiveet. Ohjelmaa voidaan järjestää myös lyhyellä varoitusajalla tai kevyemmällä järjestelyllä. Turussa on käytössä ns. sitsi-illat, joissa kokoonnutaan jossakin ravintolassa, yhdistys tarjoaa ensimmäisen kierroksen ja kukin saa esitellä omaa tuotantoaan tai viimeisintä kirjaa. Tätä voisi kokeilla myös etelä-Savossa Mikkelissä ja tarvittaessa myös Savonlinnassa tai Pieksämäellä.

Niin kuin esittelyssä yhdistyksen verkkosivuilla kerron, jäsen on tärkein ja jokainen jäsen on yhtä tärkeä. Sinulla on oikeus saada kutsu ja tulla paikalle yhteiseen iltaan. Toiseksi kirjojemme arvokas sanoma on tarkoitettu myös ulkopuolisille. Kolmanneksi laaja tietokirjallisuus olisi hyvä saada yhä enemmän julkiseen tietoisuuteen. Taistelemme tietämättömyyttä, uus-lukutaidottomuutta ja musta tuntuu -ajattelua vastaan. Siinä on meille yhteistä tehtävää, mutta yhdistyksen jäsenyys tarjoaa meille muutakin.

Laita jotain viestiä itsestäsi, ehdota aluetoimintaa tai muuten vain reagoi tähän viestiini. Asun itse Mikkelissä, mutta työni takia liikun laajasti myös etelä-Savon alueella.

Kaikkea hyvää, valoisaa joulunaikaa ja tietokirjarikasta tulevaisuutta!

Teuvo V. Riikonen
Suomen tietokirjailijoiden etelä-Savon aluevastaava
teuvov.riikonen@gmail.com
0400-315573