Hyvät Etelä- ja Keski-Pohjanmaan tietokirjailijat

Järjestämme vihdoin pitkän tauon jälkeen aluetilaisuuden Seinäjoella keskiviikkona 27.10.2021 klo 17.30-19.00 Seinäjoen pääkirjaston Jaaksi-salissa (Alvar Aallon katu 14). Tilaisuudessa kuullaan kaksi kirjaesittelyä. Jukka-Pekka Pietiäinen kertoo teoksestaan Ulkoministerin kujanjuoksu: Rudolf Holsti ja skandaali Genevessä (Minerva 2021) ja Kai Myrberg teoksestaan Pohjois-Koreassa vain porsaat ovat onnellisia (Minerva 2021).

Vapaan yleisötilaisuuden jälkeen vietämme vielä iltapalan ääressä jäsenillan Hotelli-ravintola Almassa (Ruukintie 4) klo 19-22.

Iltapalatarjoilua varten pyydän ilmoittautumaan perjantaihin 22.10. mennessä osoitteeseen ilkka.makela@netikka.fi. Kerro myös mahdollisesta erityisruokavaliostasi.

Noudatamme tilaisuudessa vielä voimassa olevia koronasuosituksia.


Jukka-Pekka Pietiäinen: Ulkoministerin kujanjuoksu

Jukka-Pekka Pietiäisen teos Ulkoministerin kujanjuoksu: Rudolf Holsti ja skandaali Genevessä keskittyy Holstin toimintaan Kansainliitossa 1938 ja erityisesti hänen ulkoministerikauteensa 1936-1938. Holsti oli aikanaan kansainvälisesti tunnetuin suomalainen. Talvisodan puhjettua Holsti piti joulukuussa 1939 Kansainliitossa maailmanlaajuisen huomion saaneen puheen, jonka seurauksena Neuvostoliitto erotettiin maailmanjärjestöstä.

Kotimaassa Holsti oli kiistelty poliitikko. Hän toimi ulkoministerinä ja lähettiläänä kansainvälisen politiikan polttopisteessä Genevessä. Demokratian vahva puolestapuhuja ei salannut mielipiteitään diktatuureista ja diktaattoreista. Osansa saivat Hitlerin lisäksi myös Mussolini, Göring ja Stalin.

FT Jukka-Pekka Pietiäinen on Helsingin yliopiston Suomen historian dosentti. Hän on julkaissut 15 kirjaa Suomen historian eri aloilta, ja hänen väitöskirjansa käsitteli Rudolf Holstia. Pietiäinen on toiminut myös tietokirjakriitikkona, tietokirjakustantajana ja viimeksi Suomen tietokirjailijat ry:n toiminnanjohtajana.


Kai Myrberg: Pohjois-Koreassa vain porsaat ovat onnellisia

Kai Myrberg puolestaan tarjoaa meille annoksen suljettua kulttuuria teoksessaan Pohjois-Koreassa vain porsaat ovat onnellisia. Teos on yhdistelmä matkakertomusta ja absurdin valtion vaiheiden kuvausta. Kirja ei kerro vain matkalaisen eriskummallisista kokemuksista, vaan antaa myös tietoa maan historiasta, kehityksestä ja siitä, miten tämä outo valtio toimii.

Turisti matkaa Pohjois-Koreassa tarkasti vartioituna eri kohteisiin ollen mukana eräänlaisessa roolipelissä. Myrberg näkee maatilan, jossa ei ole eläimiä, valtatiet ilman autoja ja kirjaston, jossa ei ole kirjoja. Kaikki ei ole sitä, mitä sen halutaan näyttävän.

Teos etsii vastauksia siihen, miten Pohjois-Korea on kehittynyt maailman suljetuimmaksi valtioksi ja miten Kim Il Sungin aikoinaan luoma järjestelmä on selvinnyt pystyssä tähän päivään asti. Kirja kuvaa myös tavallisen kansalaisen arkea jatkuvan, kaikenkattavan kontrollin alla.

FT Kai Myrberg on koulutukseltaan merentutkija. Hän toimii Suomen ympäristökeskuksen merikeskuksessa johtavana tutkijana. Sivutoimisesti hän on Klaipedan yliopiston professori Liettuassa. Vuosina 2015-2017 hän oli Kansainvälisen merentutkimusneuvoston (ICES) varapresidentti.

Myrberg on ollut tekemässä useita perusteoksia meristä. Hän on kirjoittanut Itämerestä ja valtameristä sekä oppikirjoja että teoksia suurelle yleisölle. Vuonna 2020 hän sai yhdessä Matti Leppärannan kanssa tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon kirjasta Itämeri ja ihminen. Helsinkiläinen kirjailija on ollut kiinnostunut Pohjois-Koreasta jo yli 20 vuotta ja sekä tutustunut laajasti siihen liittyvään kirjallisuuteen että vieraillut maassa.