Warelius-palkinnot Osmo Kontulalle ja Paul Westlakelle

01.07.2022

Tutkimusprofessori emeritus, dosentti Osmo Kontula sekä kouluttaja ja stand-up koomikko Paul Westlake saivat Suomen tietokirjailijat ry:n jakamat 12 000 euron Warelius-palkinnot Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa perjantaina 1.7.2022.                                                                                   

Suomen tietokirjailijat ry:n myöntämät Warelius-palkinnot jaettiin Sastamalan Vanhan kirjallisuuden päivillä perjantaina 1. heinäkuuta 2022 Osmo Kontulalle ja Paul Westlakelle. Warelius-palkinto myönnetään vuosittain tietokirjailijalle, jolla on laaja ja korkealaatuinen tietoteostuotanto tai jolla on ollut merkittävä vaikutus suomalaiseen tietokirjallisuuteen.

12 000 euron palkinnot rahoitetaan Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla. Palkinnon jakavat Vanhan kirjallisuuden päivien avajaisten ohjelmassa Suomen tietokirjailijat ry:n puheenjohtaja Timo Tossavainen ja palkintolautakunnan jäsen Kati Solastie.

Osmo Kontula (s. 1951) on helsinkiläinen VTT, dosentti ja tutkimusprofessori emeritus, joka työskentelee tutkimustehtävissä Väestöliiton Väestöntutkimuslaitoksella. Hän on julkaissut tietokirjoja ja tutkimusartikkeleita mm. seksuaalisuudesta, parisuhteista ja seksuaalikasvatuksesta.

Paul Westlake (s. 1952) on oppikirjantekijä, kouluttaja ja stand-up koomikko, joka asuu Helsingissä. Westlake on tehnyt englannin kielen oppimateriaaleja eri luokka-asteille sekä aikuisopetukseen.


Palkintoperustelut 

Osmo Kontula 

Osmo Kontula on valtiotieteiden tohtori, sosiologian dosentti ja Väestöliiton ylläpitämän Väestöntutkimuslaitoksen tutkimusprofessori emeritus. Kontula tuli tunnetuksi yhdessä professori Elina Haavio-Mannilan kanssa 1980-luvulla julkaisemillaan suomalaisten seksuaalikäyttäytymistä koskevilla tutkimuksilla. He tekivät läpimurron alalla, joka oli Suomessa aivan uusi. Kontulan ja Haavio-Mannilan yhteistyö jatkui tuotteliaana 2000-luvulle saakka. Kaksikon vuonna 2002 julkaisema Sexual Lifestyles in the Twentieth Century. A Research Study (Palgrave) nosti suomalaisen seksuaalitutkimuksen maailmanmaineeseen.

Osmo Kontulan julkaisuluettelo on häkellyttävän laaja. Hänen tutkimustyönsä on jatkunut aktiivisena jo neljän vuosikymmenen ajan. Kontulalle läheisiä tutkimusaiheita ovat seksuaalisuuden trendit Suomessa ja maailmalla (FINSEX-tutkimus), nuorten seksuaalisuus, seksuaalikasvatus, rakkaus, parisuhteet sekä perhe- ja seksuaalipolitiikka. Finsex on seurannut suomalaisten seksuaalielämän muutoksia jo useiden vuosikymmenien ajan. Erityisen seurannan kohteena ovat suomalaisten parisuhteet, seksuaaliasenteet, seksuaalinen käyttäytyminen ja seksuaaliongelmat. Lisäksi Kontula osallistuu aktiivisesti oman alansa kansainvälisten järjestöjen toimintaan. Hän on World Association for Sexual Health (WAS) -järjestön hallituksen jäsen ja kuuluu tiedelehti Journal of Sex Researchin (JSR) toimituskuntaan.

Kontula on ollut jo pitkään oman alansa johtavia asiantuntijoita ja aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija. Hän osaa kirjoittaa ja puhua herkistä aiheista mukaansatempaavasti. Hänen suureksi ansiokseen voidaan lukea se, että väestön seksuaalikäyttäytymistä koskevista tabuista on vapauduttu, ja näistä ihmisten hyvinvoinnin ja terveyden kannalta tärkeistä asioista on alettu puhua aiempaa avoimemmin.

Paul Westlake 

Paul Westlake on oppikirjailija, jonka materiaalien avulla suomalaiset ovat opiskelleet englannin kieltä jo noin kolmen sukupolven ajan, 1980-luvun alusta lähtien. Hän on tehnyt satoja oppikirjoja ja harjoituskirjoja, opettajan materiaaleja, arviointimateriaaleja, äänitteitä ja digitaalisia aineistoja. Koulutukseltaan hän on luokanopettaja, joten hänellä on vankka pedagoginen osaaminen.

Monet oppimateriaalisarjat, joita Paul Westlake on ollut kirjoittamassa, ovat olleet – ja ovat edelleen – hyvin suosittuja ja laajasti käytettyjä. Esimerkkejä näistä ovat alakoulun Yippee (Sanoma Pro) ja Go for it (Sanoma Pro), yläkoulun Key English (WSOY) ja Spotlight (Sanoma Pro) sekä lukio- ja aikuisopetuksen Passwords (WSOY) ja Working English (WSOY). Westlaken tuotannon läpäisee ajatus, että oppimateriaalien tekstien on pedagogisen pätevyyden lisäksi oltava niin hyvin kirjoitettuja, että niitä voisi lukea myös äidinkielenään englantia puhuva. Paul Westlaken merkitys englannin kielen ja kulttuurin koulutuksessa ei ole jäänyt vain oppimateriaalituotantoon. Hän on myös laaja-alainen kouluttaja, joka pystyy yhtä lailla toteuttamaan yritysjohtajille koulutuksen kulttuurien välisestä viestinnästä ja monikulttuurisuudesta kuin stand up -esityksen hämyisessä baarissa.

Työryhmän jäsenenä Westlakea arvostetaan näkemyksellisenä, luotettavana ja kurinalaisena kirjailijana, joka tekee, mitä lupaa. Hän on luova ja huumorintajuinen uudistaja, joka ei toista aina samaa kaavaa materiaaleissa, vaan synnyttää aina uusia ideoita. Paul Westlake on ollut Suomessa keskeinen uudistaja esimerkiksi vieraiden kielten äänitteiden tuottamisessa. Myös digitaalisuuden alkuvaiheessa 2000-luvun alkupuolella Westlake oli ensimmäisten joukossa ideoimassa digitehtäviä kielten opetukseen.

Warelius-palkinto

Vuodesta 1985 jaettu Warelius-palkinto on nimetty ensimmäisenä varsinaisena suomenkielisenä tietokirjailijana pidetyn Antero Wareliuksen (1821–1904) mukaan. Wareliuksen tuotantoon kuuluvat muun muassa Enon opetuksia luonnon asioista (1855–1856), Kertomus Tyrvään pitäjästä (1853) ja Saatanto Tuonelaan eli ilmoitteita miten meikäläiset kuolleenkorjaustavat ovat muodostuneet (1861).

Warelius-palkinnon ovat saaneet muun muassa Peter von Bagh, Elina Haavio-Mannila, Auli Hakulinen, Jaakko Hämeen-Anttila, Eila Hämäläinen, Risto Isomäki, Lasse Lehtinen, Tapio Markkanen, Merete Mazzarella, Anne-Maria Mikkola, Ilkka Niiniluoto, Juha Siltala, Päiviö Tommila, Kaari Utrio ja Esko Valtaoja.

Palkinnonsaajista päättää Suomen tietokirjailijat ry:n palkintolautakunta, johon kuuluvat vuonna 2022 puheenjohtajana Hannele Cantell sekä jäseninä Seppo Hentilä, Agneta Rahikainen, Kati Solastie ja Kari Vaijärvi.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Anne Rutanen | Viestintäpäällikkö | Suomen tietokirjailijat ry | 050 351 2771 | anne.rutanen@suomentietokirjailijat.fi 
www.suomentietokirjailijat.fi | vanhankirjallisuudenpaivat.com |

Ajankohtaista