Vuoden 2019 J. A. Hollon käännöspalkinto Kari Koskelle

5.04.2019

Vuoden 2019 J. A. Hollon palkinnon sai Kari Koski Max Engmanin teoksen Kielikysymys – Suomenruotsalaisuuden synty 1812–1922 (Svenska litteratursällskapet i Finland) suomennoksesta. Palkinto jaetaan vuosittain tunnustuksena edellisen vuoden aikana ilmestyneestä korkeatasoisesta tietokirjasuomennoksesta tai pitkään jatkuneesta ansiokkaasta tietokirjallisuuden suomentamistyöstä. Palkinto jaettiin 5.4.2019 Helsingissä.

SKTL jakaa J. A. Hollon palkinnon yhteistyössä Suomen arvostelijain liiton ja Suomen tietokirjailijat ry:n kanssa. 10 000 euron arvoisen palkinnon rahoittaa Tietokirjallisuuden edistämiskeskus Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla.. Siihen kuuluu kunniakirja ja rahapalkinto. Kiertopalkintona kulkee Johannes Rantasalon lasiveistos Ydin.

Raadin perustelut:
Kirjan kustantaja, Svenska litteratursällskapet i Finland, on kustantanut myös vuonna 2016 ilmestyneen ruotsinkielisen alkuteoksen. Teoksen kirjoittaja Max Engman on historiantutkija ja Åbo Akademin yleisen historian professori emeritus, ja hän sai alkuteoksellaan merkittävän ruotsalaisen Stora fackbokspriset -palkinnon vuonna 2016.

Kielikysymys on perusteellinen esitys suomenruotsalaisuuden syntyvaiheista ja se piirtää kiehtovan kuvan monikielisen kulttuurimme rakennusvaiheista Ruotsin ja Venäjän ristipaineissa. Teos on saanut Kari Kosken osaavissa käsissä juuri sellaisen suomenkielisen muodon kuin kielestä ja kulttuurista kertovalla kirjalla olla pitää: kieliasu on moitteeton ja huolella viimeistelty, historiallinen sanasto ja faktat ovat kohdallaan, ja kokonaisuus on tasapainoinen ja linjakas.

Kari Koski on kokenut ja luotettava tieto- ja kaunokirjallisuuden suomentaja, joka on tehnyt varsinkin ruotsista käännettyjen tietokirjojen parissa vakuuttavaa työtä jo pitkään. Kielikysymyksen suomennoksessa hänen ammattitaitonsa, kokemuksensa ja näkemyksensä ovat tuottaneet tulokseksi erinomaista ja nautittavaa suomenkielistä tietotekstiä. Kiitoksen ansaitsee myös kirjan korkeatasoinen toimitustyö ja huolellinen viimeistely ulkoasua myöten.
 
J. A. Hollon raati vuonna 2019:

  • erityisasiantuntija Ansa Aarnio, Suomen arvostelijain liitto ry:n nimeämä edustaja,
  • professori Mikko Lehtonen, Suomen tietokirjailijat ry:n nimeämä edustaja,
  • suomentaja Sanna Pernu, Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto ry:n nimeämä edustaja,
  • suomentaja Markku Päkkilä, Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto ry:n nimeämä edustaja,
  • kriitikko, Nuori Voima -lehden päätoimittaja Vesa Rantama, Suomen arvostelijain liitto ry:n nimeämä edustaja.

 
Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Maarit Laitinen
SKTL:n tiedottaja
044 3445 111
maarit.laitinen@sktl.fi

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Ajankohtaista