Vuoden 2017 Tietopöllö-palkinto Reetta Niemelälle

30.08.2017

Suomen tietokirjailijat ry:n lasten ja nuorten tietokirjapalkinto Tietopöllö myönnettiin tänä vuonna tietokirjailija Reetta Niemelälle. Palkinto on suuruudeltaan 8 000 euroa.

Tietopöllö myönnetään tietokirjailijalle tai tietokirjailijaryhmälle, joka on julkaissut ansiokkaasti lapsille ja nuorille tarkoitettuja tietoteoksia. Palkinto voidaan myöntää myös erityisen ansiokkaalle ajankohtaiselle tieto- tai oppiteokselle tai tietoteossarjalle. Tietopöllö-palkintoa on jaettu vuodesta 1999, ja se rahoitetaan Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla.

Palkinto jaettiin TIETOKIRJA.FI-tapahtuman avajaisissa keskiviikkona 30.8.2017 klo 13.3015 Tieteiden talolla Helsingissä, Kirkkokatu 6, sali 104. Palkinnon jakoivat Suomen tietokirjailijoiden puheenjohtaja Markku Löytönen ja yhdistyksen palkintolautakunnan puheenjohtaja Markku Monni.

Reetta Niemelä (s. 1973) on lastenkirjailija, runoilija ja sanataideohjaaja. Hän on opiskellut ekologiaa ja kansatiedettä Turun yliopistossa. Kirjoittamisen lisäksi Niemelä on työskennellyt muun muassa opettajana, museo-oppaana ja puutarhurina. Hän oli perustamassa turkulaista kirjoittajayhdistys Kapustarintaa, ja vuodesta 2011 hän on ollut lasten kirjallisuuslehti Vinskin päätoimittaja. Niemelän Milja-sarjan kuvatietokirjat kertovat mm. vuodenajoista, kädentaidoista ja kaupunkiympäristöstä. Yhdessä Mia Röngän ja Sanna Pelliccionin kanssa tehdyt Nähdään majalla, lintuagentit (2017) ja Nähdään majalla, pörriäisagentit (2016) avaavat luonnon ihmeitä lapselle soveltuvin tekstein ja kuvin. 

 

PALKINTOPERUSTELUT

Reetta Niemelä on kirjoittanut useita luontoa, kansanperinnettä ja eläinten kanssa toimimista käsitteleviä lasten tietokirjoja. Reetta Niemelän laajan tuotannon taustalla on vankkaa perehtymistä ekologiaan, kansatieteeseen ja eettiseen eläinkoulutukseen sekä kokemusta muun muassa toimittajana, opettajana, museo-oppaana ja puutarhurina.

Milja-tietokuvakirjoissa kuvataan vuodenkiertoa monipuolisesti. Milja-tyttö havainnoi luontoa kesästä talveen, puutarhasta kaupunkiin. Kertomuksissa Miljan ajatusmaailma ja suhde luontoon onkin tavoitettu erilaisissa aistikylläisissä ympäristöissä. Kirjoissa yhdistellään taitavasti monenlaisia elementtejä: tarinaa rikastavat mm. tietoiskut, ruokareseptit, leikkivinkit ja erilaiset rakennusohjeet. Kieli vaihtelee taitavasti runollisesta selkeäksi, viivyttelevästä joutuisaksi – juuri sopivaksi ääneen luettavaksi. Lisäksi kirjoista välittyy tärkeä viesti isovanhempien merkityksestä lapsen kehityksessä.

Reetta Niemelän monipuoliseen tuotantoon kuuluu myös Tikkumäki-sarja, jonka suunnittelussa on otettu huomioon erityisesti hevosten ja koirien oma viihtyminen ja tasavertainen kohtelu. Kirjat antavat erinomaiset perustiedot nuorille harrastajille ja heidän vanhemmilleen. Uusi Pörriäisagentit-sarja houkuttelee lukemaan mehiläisten ja lintujen salaisuuksista, joista Niemelä kirjoittaa vetävästi yhdistellen tarinaa ja tietosivuja.

Kirjailija on korostanut kuvittajien merkitystä yhteistyössään Leena Lumpeen, Salla Savolaisen ja Sanna Pelliccionin kanssa. Niemelän lasten tietokirjat ovatkin tekstin ja kuvan muodostamia graafisia taideteoksia. Ne yhdistävät erilaisia tekstityyppejä ja kuvitusta sekä kehittävät monilukutaitoa.

Reetta Niemelän tietokirjoista välittyy humaanilla ja lämpimällä tavalla voimakas luonnonkokemisen tunnelma. Hän kuvaa arvostavasti ympäristöä, jossa ihmisen vaikutus on koko ajan näkyvillä. Painokas sanoma tulee tyrkyttämättä perille: luonto kaikkineen on arvokas, ja sitä kannattaa vaalia ja rakastaa.

 

TIETOPÖLLÖ-PALKINTO

Tietopöllö-palkinnon saajasta päättää Suomen tietokirjailijat ry:n palkintolautakunta, johon kuuluvat vuonna 2017 Markku Monni (pj.), Hannele Cantell, Anne Mäntynen, Kati Solastie ja Kari Vaijärvi.

Aiemmin Tietopöllö-palkinnon ovat saaneet mm. Aino Havukainen, Marjut Hjelt, Markus Hotakainen, Iiris Kalliola, Mauri Kunnas, Marjatta Levanto, Martti Lintunen, Markku Löytönen, Paula Moilanen, Laila Nevakivi, Sami Toivonen ja Suvi Vehmanen.
 

Haastattelut:
Reetta Niemelä | 0503703471| niemelareetta@gmail.com

 

L­isätiedot:

Anne Rutanen | Viestintäpäällikkö | Suomen tietokirjailijat ry
anne.rutanen@suomentietokirjailijat.fi | 050 3512 771
www.suomentietokirjailijat.fi

Ajankohtaista