Toimiston kuulumisia korona-kevään jälkeen

22.06.2020

Tämä vuosi on ollut hyvin poikkeuksellinen myös yhdistyksemme toiminnassa. Korona-pandemian saavuttaessa Suomen maaliskuussa toimistomme siirtyi palvelemaan jäsenistöä etänä käytännössä yhdessä yössä. Onneksi toimistolla oli hyvät tekniset valmiudet etätyöskentelyyn, ja siirtymä sujui saumattomasti. Jäsenpalvelu on toiminut myös poikkeusoloissa: vastaamme jäsenten kysymyksiin puhelimitse ja sähköpostitse, työryhmien ja hallituksen kokoukset siirtyivät verkkoon ja esimerkiksi apurahat on pystytty jakamaan normaaliin tapaan.

Tärkeä ja jäsenille näkymätön edunvalvontatyö on jatkunut poikkeusaikanakin. Tapaamme päättäjiä virtuaalisesti, olemme mukana erilaisissa työryhmissä ja annamme lausuntoja ministeriöille.

Korona-pandemian myötä olemme joutuneet miettimään uusia tapoja tapahtumien ja koulutusten järjestämiseksi. Pandemia siirsi esimerkiksi yhdistyksen kevätkokouksen syyskuulle, ja siihen on mahdollista osallistua halutessaan nyt myös verkon kautta.

Koulutustilaisuuksien siirtymistä olemme paikanneet webinaareilla, ja tarjoamme syksyllä jäsenille ilmaiswebinaarit mm. arkistojen käytöstä, selkokielisestä tietokirjoittamisesta ja tieteen yleistajuistamisesta. Myös oppikirjailijoille on suunnitteilla oma webinaari. Otamme erittäin mielellämme vastaan jäsenten toiveita ja ehdotuksia koulutuksista jatkossakin!

Yhdistys on perinteisesti jakanut Warelius-palkinnot Sastamalan Vanhan kirjallisuuden päivillä kesäkuun lopussa. Palkinnot jaetaan tänäkin vuonna. Palkintolautakunnan puheenjohtaja Hannele Cantell julistaa voittajat Vanhan kirjallisuuden päivien YouTube-ohjelmassa, ja samalla on nähtävillä myös palkittavien videotervehdykset. Vanhan kirjallisuuden päivien verkko-ohjelmaan kuuluu myös tennistähti Jarkko Niemisen Elämäni tietokirjat -haastattelu.

Kesän tapahtumista myös Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikon ohjelmaa on nähtävissä virtuaalisesti; Tietokirjailijaluennon pitää Mikko Dufva aiheenaan Tulevaisuuden utopiat ja megatrendit.

Tietokirjailijan työ on ollut entistä yksinäisempää näinä aikoina. Kollegiaalisen yhteisön ja vertaistuen kaipuuta helpottamaan aloitimme yhdistyksen virtuaaliset tietokirjailijakahvit. Ensimmäisten kahvien puheenjohtajana oli hallituksen jäsen Päivi Kosonen. Seuraavat tietokirjailijakahvit pidetään elokuussa, ja niiden vetäjänä on hallituksen jäsen Annamari Saure. Virtuaalikahveja jatketaan säännöllisesti myös kokoontumisrajoitusten purkamisen jälkeen. Uutena toimintana syksyllä aloittaa myös Päivi Kososen luotsaama tietokirjailijoiden virtuaalinen lukupiiri.

Syksyn tapahtumien ja toiminnan suunnittelu on täydessä vauhdissa. Vielä emme tiedä, järjestetäänkö syksyllä esimerkiksi kirjamessuja perinteiseen tapaan, mutta olemme valmiina kaikkiin vaihtoehtoihin. Kaikki toiveet ja ehdotukset toimintamme kehittämisestä otamme ilolla vastaan.

Toimiston väki toivottaa oikein hyvää ja aurinkoista kesää!

Anne Rutanen
Viestintäpäällikkö

Ajankohtaista