Tietokirjailijat kohtaavat monenlaista häirintää - Uudessa Faktahommissa-podcastin jaksossa puhutaan tietokirjailijoiden kokemasta painostuksesta

14.10.2021

Suomen tietokirjailijoiden ja Suomen PENin tekemän kyselyn mukaan tietokirjailijoihin kohdistuu monenlaista häirintää ja painostusta, joka vaihtelee ammattitaidon vähättelystä tappouhkauksiin. Tietokirjailijoiden kokemasta häirinnästä keskustellaan uuden Faktahommissa-podcastin tänään torstaina 14.10.2021 julkaistussa jaksossa.

Itsesensuurista ja omista kokemuksistaan häirinnästä keskustelevat historiantutkija, tietokirjailija ja Suomen PENin varapuheenjohtaja Oula Silvennoinen sekä Suomen tiedetoimittajain liiton pääsihteeri ja tietokirjailija Ulla Järvi. Podcastin juontaa Baba Lybeck.

(Itse)sensuurin paineissa: Millaisista aiheista tietokirjailijaa häiritään? -podcastjaksossa keskustellaan mm. siitä, miten häirintä tietokirjailijoihin vaikuttaa, millaisista aiheista häiritään ja millaisia muotoja häirintä saa.

”Minuun on kohdistunut enemmän persoonaani ja ulkonäkööni kohdistuvia solvauksia. Olen pyrkinyt puhumaan niistä ja tekemään häirintää näkyväksi, ettei kenenkään tarvitsisi ajatella, että olen ainoa, jolle se tapahtuu. Aina häirintä kuitenkin jättää ihmiseen jäljen”, kertoo Ulla Järvi.

Podcast-jaksossa puhutaan myös itsesensuurista ja vaikuttaako painostus siihen, millaista tietokirjallisuutta julkaistaan.

”Häirinnän tavoite on vaientaa. On kuitenkin tärkeämpää tuoda tietoa ihmisten saataville kuin pelätä”, sanoo Oula Silvennoinen.

Suomen tietokirjailijoiden Faktahommissa-podcastissa puhutaan tietokirjallisuuden ajankohtaisista ilmiöistä, tietokirjojen kirjoittamisesta sekä kuullaan lukuvinkkejä. Podcastista on julkaistu tähän mennessä neljä jaksoa. Jaksoissa on käsitelty mm. faktan ja fiktion rajaa, brainy books -kirjojen suosiota sekä sitä, miten tietokirjailijaksi tullaan. Vieraina ovat olleet mm. Heikki Aittokoski, Pirjo Hiidenmaa, Minna Huotilainen, Eeva Kolu ja Samuli Siltanen.

Tulevissa Faktahommissa-podcastin jaksoissa puhutaan true crime -kirjojen etiikasta, tietokirjallisuuden bestsellereistä, epäonnistuneimmista tietokirjoista ja siitä, mitä tietokirjailija tienaa. Vieraina ovat mm. Jaakko Heinimäki, Karo Hämäläinen, Vera Miettinen, Maria Pettersson, Tiina Raevaara ja Susanna Reinboth.

Podcastia voi kuunnella mm. Spotifyssa täällä.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Anne Rutanen | Viestintäpäällikkö | Suomen tietokirjailijat ry
anne.rutanen@suomentietokirjailijat.fi | 050 351 2771 | www.suomentietokirjailijat.fi | Faktahommissa-podcast |

Ajankohtaista