Tampereen tuomiokirkossa puhutaan Hugo Simbergistä 17. lokakuuta

10.10.2018

Tampereen tuomiokirkossa pidetään Hugo Simberg -aiheinen yleisötilaisuus 17. lokakuuta. Tietokirjailija, filosofian tohtori Helena Ruuska on kirjoittanut Hugo Simbergistä elämäkerran Hugo Simberg. Pirut ja enkelit, joka julkaistaan syyskuussa 2018 (WSOY). Kirjailija puhuu Simbergistä Tampereen tuomiokirkossa keskiviikkona 17. lokakuuta klo 18.00. Tilaisuus on maksuton ja kaikille avoin. Tilaisuuden järjestää Suomen tietokirjailijat ry:n Pirkanmaan osasto.

Simbergillä on keskeinen sija tamperelaisten sydämissä Tuomiokirkon teosten ansiosta. Helena Ruuska kertoo uudessa elämänkerrassa, miten taiteilija sai merkittävän kirkonkoristelutyön, miten hän valmistautui tehtävään pitkällä ulkomaanmatkalla ja miten hän lopulta nousi rakennustelineille. Tampereen tuomiokirkko on Hugo Simbergin päätyö.
 
”Sinun kirkossasi kaikki on niin persoonallista ja kaunista – ihmeellinen hiljainen tunnelma”, kirjoittaa Anni Bremer tulevalle aviomiehelleen Hugo Simbergille, kun hän oli käynyt ensimmäistä kertaa katsomassa maalauksia vuonna 1908. Myös monella muulla oli kuitenkin sanansa sanottavana käärmeestä ja alastomista köynnöksenkantajapojista. Tampereella puhjennut vuosia kestänyt kuvariita koetteli taiteilijan voimia, ja lopulta vain yksi ääni pelasti kokonaistaideteoksen, jolle ei löydy vertaista koko pohjolasta.    
 
Hugo Simberg asui Tampereella syksystä 1904 kevääseen 1906. Tampereen-aika oli monin tavoin käännekohta Hugo Simbergin elämässä.

Hugo Simberg ja Tampereen tuomiokirkko -yleisötilaisuus
Tampereen tuomiokirkko, Tuomiokirkonkatu 3b, 33100 Tampere
Keskiviikko 17.10.2018 klo 18.00
Vapaa pääsy.


Lisätiedot:
Helena Ruuska, 040 507 0316, helena.ruuska@helsinki.fi

Riitta Suominen, 040 570 2901, pirkanmaan.tietokirjailijat@netti.fi
Suomen tietokirjailijat ry:n aluetoimikunnan puheenjohtaja

Ajankohtaista