Tällä viikolla vietetään tietokirjaviikkoa

7.08.2019

Tietokirjaviikkoa vietetään maanantaista sunnuntaihin 26.8.-1.9.2019, jolloin viikon jokaisena päivänä järjestetään ilmainen tietokirjatapahtuma. Tapahtumia on kirjakeskusteluista kaupunkikävelyyn.

Tietokirjaviikko alkaa maanantaina 26.8. sotahistorian uutuuksia käsittelevällä keskustelulla Akateemisessa Kirjakaupassa. Tiistaina 27.8. keskustellaan Helsingistä kertovista tietokirjoista keskustakirjasto Oodissa – millainen on tietokirjojen Stadi?

Tietokirjaviikon päätapahtuma on kaksipäiväinen tietokirjafestivaali TIETOKIRJA.FI, jota vietetään Tieteiden talolla keskiviikosta torstaihin 28.8.- 29.8. Tietokirjallisuuden suurtapahtuman teemana on ”Rikottuja rajoja”, ja mukana on yli sata esiintyjää. Tapahtumassa kuullaan erilaisia paneelikeskusteluja ja haastatteluja mm. faktan ja fiktion rajankäynnistä, rakoilevasta Euroopasta, fysiikan lakien rajallisuudesta, poliittisen puheen rajoista, median murroksesta, fyysisistä rajoista ja #metoosta, arjen ilmastoteoista, työelämästä, urheilusta tietokirjoissa ja kansallisten kuvien rikkomisesta.

Perjantaina 30.8. vietetään lasten ja nuorten TIETOKIRJA.FI-päivää, ja silloin 20 lasten- ja nuortentietokirjailijaa esiintyy kirjastoissa eri puolilla Suomea. Lauantaina 31.8. ohjelmassa on kaupunkikävely Kostea Helsinki, jolla tutustutaan ravintoloiden, juopottelun ja ruokailun historiaan Helsingissä. Tietokirjaviikko päättyy sunnuntaina 1. syyskuuta valtakunnalliseen Lue tietokirjaa! -päivään.

Kaikki tapahtumiin on vapaa pääsy. Tervetuloa!

Tietokirjaviikon ohjelma 26.8.-1.9.2019

Maanantai 26.8.

Sotahistorian uutuuksia
Klo 17 Akateemisessa Kirjakaupassa
, 2. krs, Pohjoisesplanadi 39, Helsinki
Keskustelua sotahistoriaa käsittelevistä uutuuskirjoista. Keskustelemassa ovat tietokirjailijat Martti Backman, Atso Haapanen ja Marjo Liukkonen. Haastattelijana toimii Unto Hämäläinen. Vapaa pääsy, tervetuloa!

Martti Backman on Iltalehden ja Suomen Kuvalehden entinen päätoimittaja. Teoksessaan Rintamalääkärin kuolema - Urpo Viinikan sota (Gummerus 2019) hän kertoo kranaattikammoisen rintamalääkärin vaiheista heinäkuussa 1944.

Atso Haapanen on tietokirjailija, joka on kirjoittanut mm. ilmailu- ja sotahistoriasta. Haapasen teos Suomen sotavankileirit 19391944 (Minerva 2019) kertoo venäläisistä sotavangeista ja heidän kohtaloistaan suomalaisilla sotavankileireillä.

Marjo Liukkonen on toiminut tutkijana, päätoimittajana ja opettajana. Vuonna 2018 häneltä ilmestyi teos Hennalan naismurhat 1918 (Vastapaino 2018). Syyskuussa 2019 ilmestyy teos Teloitusjonossa. Hennalan miesvankien kohtalot 1918-1919 (Atena 2019), joka kertoo Hennalan vankileirin miesten todellisuudesta.

Tapahtuma Facebookissa.

Tiistai 27.8

Tietokirjojen Helsinki
Klo 18 keskustakirjasto Oodissa,
3. krs, Saarikoski-matto (eteläpääty), Töölönlahdenkatu 4, Helsinki
Keskustelua Helsingistä kertovista tietokirjoista. Millainen on tietokirjojen Stadi? Esiintyjinä ovat Juha Ilonen, Marco Kosonen ja Karolina Kouvola, ja haastattelijana Timo Cantell. Vapaa pääsy, tervetuloa!

Karolina Kouvolan teos Helsingin henget - Opas aaveiden pääkaupunkiin (SKS 2018, kirjoitettu yhdessä Vanessa Kairulahden kanssa) kertoo pääkaupungin aavemaisista kohteista ja synkistä tarinoista.

Marco Kososen teos Itä meidän (Like 2019, kirjoitettu Petri Stenmanin kanssa) opastaa metroradan varren Itä-Helsinkiin kävelijän näkökulmasta.

Juha Ilonen on kirjoittanut useita teoksia Helsingin ydinkeskustan arkkitehtuurista. Syksyllä ilmestyvä Kolmas Helsinki (Atlas Art 2019) kertoo kaupungin kasvusta ja muuttumisesta keskustan talojen kautta.

Tapahtuma Facebookissa.

Keskiviikko 28.8.

TIETOKIRJA.FI-tapahtuma
Klo 13-20 Tieteiden talolla
, Kirkkokatu 6, 00170 Helsinki
Tutustu ohjelmaan. Tapahtuma Facebookissa.

Torstai 29.8.

TIETOKIRJA.FI-tapahtuma
Klo 11-18 Tieteiden talolla
, Kirkkokatu 6, 00170 Helsinki
Tutustu ohjelmaan.
Klo 18 alkaen TIETOKIRJA.FI-jatkot Marian Helmessä, Snellmaninkatu 17, 00170 Helsinki.
Esiintymässä Petty Pilgrims. Vapaa pääsy.

Perjantai 30.8.

Lasten ja nuorten TIETOKIRJA.FI-päivä
Lasten ja nuorten TIETOKIRJA.FI-päivänä Tietokirjallisuuden edistämiskeskus rahoittaa 20 lasten- ja nuortentietokirjailijan vierailun kirjastoissa ympäri Suomen. Lisätiedot.

Lauantai 31.8.

Kaupunkikävely: Kostea Helsinki
Klo 14−15.15

Kävelyllä tutustutaan ravintoloiden, juopottelun ja ruokailun historiaan Helsingissä. Luvassa on anekdootteja ja tarinoita tutuilta kulmilta. Kävely päättyy Vanhan ylioppilastalon eteen osoitteeseen Mannerheimintie 3. Vapaa pääsy, tervetuloa! Kävelylle mahtuu 40 ensimmäiseksi ilmoittautunutta. Lisätiedot ja ilmoittautuminen.

Sunnuntai 1.9.

Lue tietokirjaa! -päivä
Valtakunnallinen Lue tietokirjaa! -päivä kannustaa kaikkia viettämään lukuhetken tai useamman tietokirjallisuuden parissa. Tartu siis tietokirjaan! Tapahtumaan voi osallistua Facebookissa. Lue tietokirjaa! -päivä järjestetään yhteistyössä Lukuliikkeen kanssa.

Lisätietoa tapahtumasta osoitteessa www.tietokirja.fi.
Tietokirjaviikon ohjelma: www.tietokirja.fi/ajankohtaista/tietokirjaviikon-ohjelma-julki/
TIETOKIRJA.FI-tapahtuman ohjelma: www.tietokirja.fi/ohjelma/ohjelma-2019/

Lisätiedot:
Järjestelytoimikunnan puheenjohtaja
Anne Rutanen | Viestintäpäällikkö | Suomen tietokirjailijat ry
anne.rutanen@suomentietokirjailijat.fi | 050 351 2771
www.suomentietokirjailijat.fi
www.tietokirja.fi

TIETOKIRJA.FI-tapahtuman järjestävät yhteistyössä Suomen tietokirjailijat ry, Suomen Kustannusyhdistys, Kirjakauppaliitto, Tietokirjallisuuden edistämiskeskus, Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta, Tieteellisten Seurain valtuuskunta, Bibliofiilien Seura, FILI, Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto, Lauri Jäntin säätiö ja Lukukeskus.

Ajankohtaista