Oppikirjailijat faktahommissa -podcastin kaikki jaksot ovat nyt kuunneltavissa

24.11.2022

Oppikirjailijat faktahommissa -podcastissa tavataan oppikirjailijoita ja keskustellaan oppimisen ajankohtaisista ilmiöistä. Podcastin kaikki jaksot on nyt julkaistu, ja niitä voi kuunnella eri alustoilta, kuten Spotifysta ja Applen podcast-sovelluksesta. Podcastin juontaa Baba Lybeck.

Podcastissa on käsitelty mm. oppimateriaalien tekemistä, oppikirjoihin päätyneitä mokia ja millaisia ovat tulevaisuuden oppikirjat. Mihin oppikirjoja tarvitaan internetin aikakaudella? Pitääkö digioppijan ruutuajasta olla huolissaan? Kuka päättää, mitä kouluissa opetetaan? Miten varmistetaan, että oppilailla on yhdenvertaiset mahdollisuudet oppia?

Opetuksessa on käynnissä monenlaisia murroksia: digitaalistuminen ja kuntien säästötarpeet vaikuttavat voimakkaasti kouluihin ja oppilaitoksiin, ja koulujen eriarvoistuminen on syventynyt. Toisen asteen oppimateriaaleista 80 % on digitaalisia. Osassa kouluista oppikirjoja ei riitä kaikille, vaan kirjoja käytetään vuorotellen eri luokkien kesken, joten niitä ei saa viedä kotiin. Monissa kouluissa kunnollisia oppimateriaaleja ei ole käytössä joissakin lukuaineissa lainkaan.

”On tärkeää, että keskustelemme, mitä seurauksia oppimateriaaleista säästämisellä voi olla. Laadukkaat oppimateriaalit edistävät sitä, että kaikki oppilaat saavat yhdenvertaista opetusta. Oppimateriaaleista karsiminen vaikuttaa eniten jo valmiiksi heikommassa asemassa oleviin oppilaisiin”, sanoo podcastin ideoija, opettajankouluttaja Hannele Cantell.

Jaksoissa on vieraillut oppimateriaalien tekijöitä, oppimateriaalikustantajia ja muita opetusalan ammattilaisia.

Podcastia voi kuunnella maksutta eri alustoilta, kuten Spotifysta ja Applen podcast-sovelluksesta. Podcastia voi kuunnella mm. Spotifyssa täällä.


Lyhyet jaksoesittelyt:  

Jakso 1: Faktaa vai fake newsiä – Miten tehdään laadukkaita oppimateriaaleja?

Faktantarkistusta, pilkunviilausta, suuria linjoja. Miten oppikirjoja tehdään? Kuinka varmistetaan, että fake newsit eivät sekoitu faktaan? Millaisia mokia oppikirjan teossa voi sattua? Vieraina ovat oppikirjailija ja äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Katriina Rapatti ja Otava oppimisen palvelujen liiketoimintapäällikkö Anna-Reetta Sipilä. Juontajana Baba Lybeck. Kuuntele jakso Spotifyssa.

Jakso 2: Uudistushalua vai ajantasaistamista – Kuka päättää, mitä kouluissa opetetaan?

Sukupuolten moninaisuus, sulavat jäätiköt, saamelaisten historia. Kuka päättää oppimateriaalien sisällöstä? Miten kiistellyistä aiheista kerrotaan? Millaisia suomalaiset oppimateriaalit ovat kansainvälisesti verrattuna? Vieraina ovat Helsingin yliopiston opettajankouluttaja ja oppikirjailija Hannele Cantell sekä Sanoma Learningin Nordic-organisaation kehitysjohtaja Teemu Lehtonen. Juontajana Baba Lybeck. Kuuntele jakso Spotifyssa.

Jakso 3: Tarvitaanko oppimateriaaleja internetin aikakaudella?

Google, Wikipedia, Youtube ja Tiktok. Jos netistä löytyy kaikki tieto, mihin oppimateriaaleja enää tarvitaan? Millainen oppimateriaali on hyvä opettajan näkökulmasta? Entä opiskelijan? Vieraina ovat oppikirjailija, opetusharjoittelun ohjaaja ja äidinkielen lehtori Helena Ruuska sekä oppikirjailija ja filosofian, terveystiedon ja uskonnon lehtori Tiina Lehtinen. Juontajana Baba Lybeck. Kuuntele jakso Spotifyssa.

Jakso 4: Digihuumaa – Pitääkö digioppijan ruutuajasta olla huolissaan? 

Digitaalinen oppikirja, sähköiset kokeet ja opetusta havainnollistavat videot. Tämän päälle some ja suoratoistopalvelut. Lukiolainen on vapaa-ajalla ja nykyään myös luokkahuoneessa ruudulla. Mitä tästä oikein pitäisi ajatella? Mitä mieltä lukiolaiset itse ovat digitaalisista oppimateriaaleista? Vieraina ovat Lukiolaisten liiton koulutuspoliittinen asiantuntija Aliisa Toivanen ja Forssan lukion rehtori ja e-Opin perustaja Simo Veistola. Lisäksi jaksossa kuullaan kommentti psykologian tohtori Mona Moisalalta. Juontajana Baba Lybeck. Kuuntele jakso Spotifyssa.

Jakso 5: Eriarvoistumisen vaara – Miltä näyttää oppimateriaalien tulevaisuus?

Suomalainen peruskoulu on ainutlaatuinen: lapset menevät lähikouluun, jossa saavat laadukasta opetusta ja laadukkaat oppimateriaalit, vai saavatko? Mitä seuraa, jos oppimateriaaleista säästetään? Miten varmistetaan, että oppilailla on tulevaisuudessa yhdenvertaiset mahdollisuudet oppia? Vieraina ovat apulaisprofessori Venla Bernelius, palkittu oppikirjailija sekä historian ja yhteiskuntaopin lehtori Antti Kohi sekä Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Saija Ohtonen-Jones. Podcastin juontaa Baba Lybeck. Kuuntele jakso Spotifyssa. 

Lisätiedot: 
Eveliina Laurila | Tiedottaja | Suomen tietokirjailijat ry | eveliina.laurila@suomentietokirjailijat.fi | 050 574 5296 | 

Ajankohtaista