Faktahommissa-podcastia voi kuunnella nyt myös Suplassa

9.12.2021

Suomen tietokirjailijoiden Faktahommissa-podcastissa puhutaan tietokirjallisuuden ajankohtaisista ilmiöistä, tietokirjojen kirjoittamisesta sekä jaetaan lukuvinkkejä. Podcastia voi kuunnella nyt myös Suplassa. Jaksot ilmestyvät Suplaan tiistaisin ja torstaisin. Tänään torstaina 9.12. Suplaan on ilmestynyt podcastin jakso true crimen etiikasta.

Faktahommissa-podcastissa puhutaan mm. epäonnistuneista tietokirjoista, tietokirjailijoiden kokemasta häirinnästä, faktan ja fiktion rajasta, brainy books -kirjojen suosiosta, tietokirjallisuuden bestsellereistä, siitä miten tietokirjailijaksi tullaan, mitä tietokirjailija tienaa ja mitä elämäkerturi saa sanoa.

Vieraina ovat olleet mm. Heikki Aittokoski, Jaakko Heinimäki, Pirjo Hiidenmaa, Karo Hämäläinen, Minna Huotilainen, Ulla Järvi, Mikko Kekäläinen, Eeva Kolu, Vera Miettinen, Ulla-Maija Paavilainen, Maria Pettersson, Tiina Raevaara, Susanna Reinboth, Samuli Siltanen ja Oula Silvennoinen. Podcastin juontaa Baba Lybeck.

Faktahommissa-podcast on Suomen tietokirjailijat ry:n podcast, jonka on tuottanut Suomen Podcastmedia.

Kuuntele Faktahommissa-podcastia Suplassa.
Podcastia voi kuunnella myös mm. Spotifyssa.

Lyhyet jaksoesittelyt:

1. Haluatko tietokirjailijaksi?
Kuinka tietokirjailijaksi tullaan? Miten kustantajia kannattaa lähestyä? Pitääkö olla julkkis, jotta saa tietokirjan julkaistuksi? Miltä oman kirjan julkaiseminen tuntuu? Vieraina ovat Eeva Kolu ja Ville Rauvola. Kuuntele jakso

2. Voiko brainy books -kirjoja lukemalla fiksuuntua?
Suosituissa brainy books -kirjoissa aiheet voivat vaihdella aivotutkimuksesta muurahaisiin ja ihmiskunnan historiasta mustiin aukkoihin. Millainen on hyvä tiedettä yleistajuistava kirja? Vieraina ovat Minna Huotilainen ja Samuli Siltanen. Kuuntele jakso.

3. Tarinalliset tietokirjat – missä menee toden ja keksityn raja?
Mitä yhteistä on loisilla, ankeriailla ja kotikoulun käyneellä mormonitytöllä? Saako tietokirjaan keksiä asioita? Missä menee faktan ja fiktion raja? Vieraina ovat Heikki Aittokoski ja Pirjo Hiidenmaa. Kuuntele jakso.

4. (Itse)sensuurin paineissa: Millaista häirintää tietokirjailijat kokevat?
Ulkonäön parjaamista, asiantuntijuuden vähättelyä, tappouhkauksia. Miten tietokirjailijoita häiritään ja painostetaan? Vaikuttaako häirintä siihen, millaista tietokirjallisuutta Suomessa julkaistaan? Kokemuksistaan kertovat Oula Silvennoinen ja Ulla Järvi. Kuuntele jakso.

5. Mitä tietokirjailija tienaa?
Kuinka paljon tietokirjailija tienaa kirjoillaan? Miten tietokirjoittamisen voi rahoittaa? Voiko tietokirjoilla rikastua? Tietokirjailijan tuloista keskustelevat Tiina Raevaara ja Anne Rutanen. Kuuntele jakso.

6. True crime – Kuinka kirjoittaa puistattavista aiheista?
Miten tosielämän rikoksista kirjoitetaan eettisesti? Millaisia metodeja true crime -kirjailijat käyttävät tiedon keruussa? Saako toisen surulla tienata? Vieraina ovat Vera Miettinen ja Susanna Reinboth. Kuuntele jakso.

7. Miten bestseller kirjoitetaan?
Millainen tietokirjallisuus myy? Mikä historiateoksissa ja elämäkerroissa viehättää? Kuinka kirjoitetaan tietokirjallisuuden bestseller? Vieraina ovat Maria Pettersson ja Reetta-Liisa Pikkola. Kuuntele jakso.

8. Epäonnistuneimmat tietokirjat – Mikä kaikki voi mennä pieleen?
Puuttuvia sivuja, painovirheitä, tulehtuneita välejä ja makuloitavia kirjakasoja. Millaisia ovat epäonnistuneet tietokirjat? Miten elämä jatkuu mokan jälkeen? Tietokirjaprojektien mokista kertovat Jaakko Heinimäki ja Karo Hämäläinen. Kuuntele jakso

9. Mitä elämäkerturi saa sanoa?
Millaista elämäkerturin työ on? Saako kirjailija kirjoittaa elämäkertaan kaiken? Mitä tehdä, jos kirjailijan ja kohdehenkilön yhteistyö takkuaa? Vieraina ovat Kirsti Paakkasesta ja Elina Gustafssonista kirjoittanut Ulla-Maija Paavilainen ja Petra Ollista kirjoittanut Mikko Kekäläinen. Kuuntele jakso.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Anne Rutanen | Viestintäpäällikkö | Suomen tietokirjailijat ry
anne.rutanen@suomentietokirjailijat.fi | 050 351 2771 |

Ajankohtaista