Eriarvoistumisen vaara – Miltä näyttää oppimateriaalien tulevaisuus?

17.11.2022

Oppikirjailijat faktahommissa -podcastin viides jakso julkaistiin tänään 17.11. Jaksossa puhutaan siitä, mitä seuraa, jos oppimateriaaleista säästetään. Miten varmistetaan, että oppilailla on tulevaisuudessa yhdenvertaiset mahdollisuudet oppia? Miltä näyttää opetuksen tulevaisuus? Vieraina ovat apulaisprofessori Venla Bernelius, palkittu oppikirjailija sekä historian ja yhteiskuntaopin lehtori Antti Kohi sekä Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Saija Ohtonen-Jones. Podcastin juontaa Baba Lybeck.

Eriarvoistumisen vaara – Miltä näyttää oppimateriaalien tulevaisuus? -jaksossa keskustellaan mm. oppimateriaalin merkityksestä internetin aikakaudella.

”Maailma on niin sirpaloitunut ja monenlaista tietoa on tarjolla niin paljon, että jäsenneltyä, punnittua ja vertaisarvioitua oppimateriaalia ei ole koskaan tarvittu enemmän kuin nyt”, sanoo Antti Kohi.   

Oppimateriaalit voivat vähentää eriarvoistumista ja takaavat kaikille yhdenvertaisen mahdollisuuden oppimiseen. Laadukkaat oppimateriaalit ovat demokratian väline, ja niiden puuttuminen voi lisätä eriarvoistumisen kierrettä.

”Keskeinen huoleni on eriarvoistuminen. Tutkimuksen kautta kannan huolta erityisesti niistä oppilaista, joilla on oppimisen haasteita jo valmiiksi. Voiko oppimateriaalien puuttuminen vaikuttaa eri oppilaisiin eri tavalla? Usein vaikutukset kohdistuvat eniten heihin, joiden lähtökohdat ovat kaikkein hauraimmat. Silloin oppimateriaalien puuttumisesta voi tulla eriarvoistumisen mekanismi”, sanoo Venla Bernelius. 

Podcastissa keskustellaan myös mm. opettajien kuormittumisesta ja ammattilaisten tekemän oppimateriaalien merkityksestä opettajan työn sujuvoittamisessa ja uupumuksen ehkäisemisessä.

Oppikirjailijat faktahommissa -podcastissa tavataan oppikirjailijoita ja keskustellaan oppimisen ajankohtaisista ilmiöistä. Podcastissa on käsitelty mm. oppimateriaalien tekemistä, oppikirjoihin päätyneitä mokia ja puhuttu mm. siitä, pitääkö digioppijan ruutuajasta olla huolissaan.

Suomen tietokirjailijoiden Oppikirjailijat faktahommissa -podcastin viides jakso julkaistiin tänään 17.11. Podcastia voi kuunnella maksutta eri alustoilta, kuten Spotifysta ja Applen podcast-sovelluksesta. Kuuntele podcastia Spotifyssa täällä.

Suomen tietokirjailijoiden aiemmassa Faktahommissa-podcastissa puhutaan tietokirjallisuuden ajankohtaisista ilmiöistä, tietokirjojen kirjoittamisesta sekä kuullaan lukuvinkkejä. Jaksoissa käsitellään mm. epäonnistuneita tietokirjoja, tietokirjailijoiden kokemaa häirintää, true crime -kirjojen etiikkaa, miten tietokirjailijaksi tullaan ja mitä elämäkerturi saa sanoa. Vieraina on tietokirjailijoita, jotka paljastavat taustat tarinoidensa takaa. Myös Faktahommissa-podcastia voi kuunnella Spotifysta.

Lisätiedot: 

Eveliina Laurila | Tiedottaja | Suomen tietokirjailijat ry 
eveliina.laurila@suomentietokirjailijat.fi | 050 574 5296

Ajankohtaista