Julkaisut

Suomen tietokirjailijat ry julkaisee tietokirjailijoita ja kirja-alaa käsitteleviä tutkimuksia, puheenvuroja, oppaita ja yleisiä tietokirjoja. Uusimmat julkaisut ovat ladattavissa PDF-tiedostoina. Alla näet viimeisimmät julkaisut. Vanhempia julkaisuja voi selata vasemman palkin linkkien kautta.


 

Oppikirja Suomea rakentamassa
Toimittanut Pirjo Hiidenmaa, Markku Löytönen & Helena Ruuska.

Suomen tietokirjailijat ry, Helsinki 2017, 346 sivua.

Oppikirja Suomea rakentamassa valottaa ensimmäistä kertaa suomalaisen oppikirjallisuuden historiaa. Teos kokoaa yhteen suomalaisen oppikirjan vaiheet aina ABCkiriasta nykyajan digitaalisiin oppimateriaaleihin. Teos sisältää kaksitoista eri alojen oppikirjailijoiden ja asiantuntijoiden kirjoittamaa artikkelia. Kukin artikkeli käsittelee aihetta eri oppiaineen oppikirjallisuuden näkökulmasta.

Lue lisää.


 

Tietokirjoja kouluun! Lukuvinkkejä alakouluun ja esiopetukseen -kirjakatalogi
Koonnut Pirjo Hiidenmaa, Ida Henritius ja Taru Varpula.

Suomen tietokirjailijat ry ja Laurin Jäntin säätiö, Helsinki 2017, 60 sivua.

Vuoden 2016 opetussuunnitelman myötä tietokirjojen käyttö koulujen kirjallisuuden opetuksessa lisääntyy. Tietokirjoja kouluun! -kirjakatalogi esittelee 75 teosta. Katalogi on tehty helpottamaan ajankohtaisten ja laadukkaiden tietokirjojen löytämistä ja valitsemista: kirjat sopivat erityisesti alakouluun ja esiopetukseen.

Lue lisää.


 

Tietokirjoja kouluun! -kirjakatalogi
Koonnut Pirjo Hiidenmaa, Hanna Kolli ja Salla Salokanto

Suomen tietokirjailijat ry ja Laurin Jäntin säätiö, Helsinki 2016, 76 sivua.

Vuoden 2016 opetussuunnitelman myötä tietokirjojen käyttö koulujen kirjallisuuden opetuksessa lisääntyy. Tietokirjoja kouluun! -kirjakatalogi esittelee 91 teosta. Katalogi on tehty helpottamaan ajankohtaisten ja laadukkaiden tietokirjojen löytämistä ja valitsemista: kirjat sopivat erityisesti yläkoulun ja lukion oppilaille.

Lue lisää


 

Opas Creative Commons -lisensointiin & Open Access -julkaisemiseen
Koonnut Noora Arkia ja Jussi Ilvonen

Suomen tietokirjailijat ry, Helsinki 2016, 23 sivua.

Suomen tietokirjailijoiden opas avoimesta julkaisemisesta ja avoimista lisensseistä on laadittu nykyajan tietokirjailijalle selkeyttämään sähköisiä julkaisumahdollisuuksia. Se tarjoaa apua verkosta löytyvän aineiston hyödyntämiseen ja avaa vaihtoehtoja perinteisille kustannustavoille.

Lue lisää


 

MAARIA LINKO
Tietokirjallisuuden näkyvyys selailukulttuurissa

Suomen tietokirjailijat ry, Helsinki 2016, 233 sivua.

Selvityksessään tarkastellaan, miltä osin tietokirjallisuuden näkyvyys on siirtynyt verkkoon, mikä rooli perinteisillä sanoma- ja aikakauslehdillä on tietokirjallisuuden näkyvyyden kannalta, mitä mahdollisuuksia sosiaalinen media tuo tietokirjallisuuden näkyvyydelle, mistä lukijat saavat tietoa uusista tietokirjoista ja minkä tyyppisistä kirjoista puhutaan.

Lue lisää


 

HELENA RUUSKA, MARKKU LÖYTÖNEN & ANNE RUTANEN (toim.)
Laatua! Oppimateriaalit muuttuvassa tietoympäristössä

Suomen tietokirjailijat ry, Helsinki 2015, 284 sivua.

Artikkelikokoelma Laatua! Oppimateriaalit muuttuvassa tietoympäristössä on puheenvuoro käynnissä olevaan oppimateriaalikeskusteluun. Teos on jatkoa kesäkuussa 2014 julkaistulle artikkelikokoelmalle Kirja muuttuvassa tietoympäristössä, joka tutkii kirja-alan murrosta ja kirjan paikkaa monien muutoksien keskellä.

Lue lisää


 

MARKKU LÖYTÖNEN, TOMMI INKINEN & ANNE RUTANEN (toim.)
Kirja muuttuvassa tietoympäristössä

Suomen tietokirjailijat ry, Helsinki 2014, 195 sivua.

Artikkelikokoelma Kirja muuttuvassa tietoympäristössä on katsaus kirjan historiaan, nykyisyyteen ja tulevaisuuteen. Teos sai jatkoa tammikuussa 2015 julkaistusta artikkelikokoelmasta Laatua! Oppimateriaalit muuttuvassa tietoympäristössä, joka on puheenvuoro käynnissä olevaan oppimateriaalikeskusteluun.

Lue lisää