Tutustu tietokirjailijaan

Tuoreimmat poiminnat. Vanhempia esittelyjä pääset lukemaan vasemman reunan valikon kautta. Tietokirjailijaesittelyitä julkaistaan noin kuukauden välein.

 

Titta Putus-Hilasvuori

Titta Putus-Hilasvuori on historian ja yhteiskuntaopin oppikirjailija, joka on tehnyt oppikirjoja sekä peruskouluun että lukioon. Hänestä hyvä oppimateriaali innostaa sekä nostaa esille erilaisia näkökulmia ja kysymyksiä pohdittavaksi. Putus-Hilasvuori palkittiin vuoden 2017 Warelius-palkinnolla laajasta ja korkealaatuisesta tietoteostuotannosta ja merkittävästä vaikutuksesta suomalaiseen tietokirjallisuuteen.

Tutustu Tittaan!


Helena Åhman

Helena Åhman on työpsykologiasta väitellyt tekniikan tohtori ja kasvatustieteiden maisteri. Hän on julkaissut useita kirjoja ja tutkimuksia mielen johtamisesta, johtamisesta ja strategiasta. Åhman on tietokirjojen suurkuluttaja, mutta lukee ja kirjoittaa sekä tietokirjallisuutta että fiktiota. Syyskuussa 2017 häneltä ilmestyy kirja tilannetajusta.

Tutustu Helenaan!


Kuva: Pertti Nisonen

Tuomas Muraja

Tuomas Muraja on tietokirjailija ja toimittaja, jonka viimeisin teos Faktat tiskiin! kertoo faktantarkistuspalvelu Faktabaarin syntytarinan. Valeuutisen voi Murajan mukaan tunnistaa mm. siitä, että uutinen vaikuttaa liian hyvältä, kirjoittajaa tai lähteitä ei ole merkitty tai juttua varten ei ole haastateltu monipuolisesti eri tahoja. Tällä hetkellä hän kirjoittaa journalistista tietokirjaa perustulokokeilusta.

Tutustu Tuomakseen!


Ulla-Maija Sievinen

Ulla-Maija Sievinen on kotkalainen tietokirjailija, joka työskentelee toimittajana lehdissä ja radiossa. Hän on kirjoittanut kotipaikkaansa Kotkaan liittyviä kirjoja ja koonnut oheislukemistoja maahanmuuttajien suomen kielen opetukseen. Sievinen uskoo kirjaan ja pitää teoksista, jotka tekee mieli lukea heti loppuun. Hän aloitti Kaakonkulman aluevastaavana vuoden 2017 alussa.

Tutustu Ulla-Maijaan!


Juhani Paananen

Juhani Paananen kuuluu yli kolmellakymmenellä kirjallaan tuotteliaimpien suomalaisten maantieteen oppikirjojen kirjoittajiin. Paanasen ura ulottuu usealle vuosikymmenelle ja kattaa alan kouluopetuksen kehittämisen kannalta merkittäviä kirjasarjoja, joista tunnetuimmat ovat Terra, Terra Nova ja Globus-sarjat. Paanasen mukaan oppikirja kilpailee tulevaisuudessa yhä enemmän muiden tietolähteiden kanssa, joten hyvän oppikirjan olisi oltava oppilaan tuki ja turva: laadittu opetussuunnitelman mukaan ja sisällettävä tarkistettua ja ajanmukaista tietoa. Paananen on yksi vuoden 2017 Oppikirjailijapalkinnon saajista.

Tutustu Juhaniin!


Kuva: Hannu Peltola.

Johanna Jämsä

Johanna Jämsä on Ressun lukion uskonnon ja psykologian rehtori, joka aloitti uransa oppikirjailijana 1990-luvun lopussa. Hän on ollut työryhmän jäsenenä tekemässä useita uskonnon ja psykologian oppimateriaaleja, kuten Arkki- ja Skeema-sarjoja. Jämsä on tehnyt oppimateriaalisarjojen kaikkia osia ja   luonut uusia opetusmenetelmiä ja tehnyt niistä toimivia ratkaisuja opetusmateriaaleihin. Opettajana ja oppikirjailijana hän painottaa opiskelijan aktivoimista: hyvä oppikirja herättää tiedonnälän, innostaa ja tarjoaa välineitä uuden tiedon kehittämiseen ja oivalluksiin. Jämsä on yksi vuoden 2017 Oppikirjailijapalkinnon saajista.

Tutustu Johannaan!


Kuva: Katharine Hesse.

Mari Manninen

Pekingissä neljä vuotta asunut, juuri Helsinkiin takaisin muuttanut toimittaja ja tietokirjailija Mari Manninen on kirjoittanut Kiinan nopeasti muuttuvasta yhteiskunnasta useisiin suomalaisiin sanoma- ja aikakausilehtiin. Vuonna 2016 häneltä ilmestyi kaksi tietokirjaa: yhdessä Ina Ruokolaisen kanssa kirjoitettu Suomalaisia sieniruokia kiinalaisella otteella sekä Yhden lapsen kansa – Kiinan salavauvat, pikkukeisarit ja hylätyt tyttäret. Syksyllä 2016 Mannisen sai tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon teoksestaan Yhden lapsen kansa.

Tutustu Mariin!


Mikko Pyhälä ja Pyhälän mukaan nimetty orkidea Maxillaria pyhalae. Kuva: Risto Laine.

Mikko Pyhälä

Mikko Pyhälä on suurlähettiläs emeritus ja tietokirjailija, joka sai yhdessä Jukka Salon kanssa Tieto-Finlandia-palkinnon vuonna 1992 teoksesta Amazonia. Tuoreimman teoksen Valtaa ja vastarintaa - myötäelämisen diplomatiaa (Siltala 2016) päätapahtumat sijoittuvat viimeisten vuosikymmenten konfliktipesäkkeisiin, mm. Vietnamiin, Afganistaniin, Sri Lankaan ja Portugalin afrikkalaisiin siirtomaihin. Pyhälä, joka on työskennellyt diplomaattina yli 40 vuotta, on kunniatohtori tai -professori useissa Latinalaisen Amerikan yliopistoissa.

Tutustu Mikkoon!


Jouni Laaksonen hiihtovaelluksella Muotkatunturin erämaassa. Omakuva.

Jouni Laaksonen

Kuhmossa asuva tietokirjailija Jouni Laaksonen työskentelee vapaana toimittajana. Hän on kolunnut kaikki Suomen kansallispuistot, erämaat ja merkittävimmät retkikohteet ja suorittanut myös erä- ja luonto-oppaan ammattitutkinnon. Laaksosen kirjat, kuten Suomen retkeilyopas (yhdessä Juhani Nurmen kanssa), Luontoelämysten Suomi ja Retkeilijän kansallispuistot, ovat alan perusteoksia, joita kukaan retkeilijä tai vaeltaja ei voi jättää huomiotta. Laaksonen on myös yksi vuoden 2016 Tietokirjailijapalkituista.

Tutustu Jouniin!


Anu Hopia. Kuva: Ara Hopia.

Anu Hopia

Anu Hopia on ruoka-alan tietokirjailija ja elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Turun yliopistossa. Hopia on kirjoittanut ja luennoinut kokkauksen kemiasta 1990-luvun puolesta välistä lähtien, sillä Hopian mielestä suomalaisesta ruokakeskustelusta puuttui täysin kokkaustieteellinen näkökulma. Hopian tuorein teos on Kasvikset kemistin keittiössä (2015), jonka Hopia kirjoitti Tatu Lehtovaaran kanssa. Anu Hopialle myönnettiin Tietokirjailijapalkinto syksyllä 2016.

Tutustu Anuun!


Katariina Vuori liekittämässä lättyjä. Kuva: Vesa Ranta.

Katariina Vuori

Oululainen Katariina Vuori on koulutukseltaan arkeologi ja fysioterapeutti. Lisäksi hän on purjehtinut yli 60 000 avomerimailia, perehtynyt tulevaisuuden tutkimukseen ja kulttuuriantropologiaan. Tietokirjailijana Vuori on tunnettu etenkin erilaisista ruoka- ja keittokirjoista, joiden teemat varioivat sauna- ja vegeruuasta aina nokkosia ja kukkasia hyödyntäviin kokeellisempiin ruokalajeihin. Vuoren tuoreimmassa teoksessa Joulumerkkikodin lapset (2016) palataan tuberkuloosin aikaan 1930-luvun Suomeen. Vuori on kirjoittanut myös teoksen Kourallinen tabuja yhdessä Jonna Pulkkisen kanssa. 

Tutustu Katariinaan!


Ville Lähde

Ville Lähde on lempääläläinen filosofi, toimittaja ja tietokirjailija, joka käsittelee tietokirjoissaan ja esseissään  filosofian lisäksi muun muassa ympäristökysymyksiä, poliittisen toiminnan luonnetta, taiteen yhteiskunnallisuutta, ruokaa ja puutarhanhoitoa. Lähde on toiminut filosofisen aikakauslehden niin & näin päätoimittajana, ja tällä hetkellä hän työskentelee tutkijana itsenäisessä BIOS-tutkimuskeskuksessa, joka tekee yhteistyötä YLE:n kanssa uudenlaisen ympäristöjournalismin kehittämiseksi.

Tutustu Villeen!


Ari Savikko

Inarilainen Ari Savikko on Luonnovarakeskuksen tutkimusmestari, tietokirjailija ja armoitettu kalamies. Hänen tunnetuimmat teoksensa ovat Suomen kalabibliografia osa I ja II, jotka kartoittavat Suomessa julkaistun kala- ja kalastusaiheisen kirjallisuuden vuodesta 1730 vuoteen 1940. Suomen antikvaariset kauppiasyhdistykset valitsivat Savikon vuoden kirjatoukaksi heinäkuussa 2016.

Tutustu Ariin!


Satu Itkonen

Taidehistorioitsija Satu Itkonen on Ateneumin taidemuseon yleisötyöpäällikkö ja tietokirjailija, joka on toiminut taiteesta kirjoittamisen ja puhumisen parissa yli 25 vuoden ajan. Hän on kirjoittanut satoja artikkeleita eri julkaisuihin sekä 14 taidekirjaa, joista viisi on kirjoitettu selkokielellä. Lisäksi Itkonen on saanut  Suomen tietokirjailijat ry:n Tietokirjailijapalkinnon vuonna 2011. Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikon TIETOKIRJA.FI-päivänä 15.7.2016 Itkonen on keskustelemassa taiteesta ja taidekirjoista.

Tutustu Satuun!


Päivi Heikkilä-Halttunen

Tamperelainen Päivi Heikkilä-Halttunen on lasten- ja nuortenkirjallisuuden sekä lukemisen tutkimiseen ja edistämiseen keskittynyt tietokirjailija, tutkija ja vapaa kirjallisuuskriitikko. Hän ylläpitää Lastenkirjahylly-blogia ja tuoreimmassa kirjassaan Lue lapselle! Opas lasten kirjallisuuskasvatukseen hän painottaa lukemisen tärkeyttä lapsen kehityksen kannalta. Heikkilä-Halttunen sai työstään Kalle Kaiharin Kulttuurisäätiön palkinnon tammikuussa 2016.

Tutustu Päiviin!


Maaria Linko

Helsingin yliopiston Avoimen yliopiston sosiologian yliopistolehtori ja tutkija Maaria Linko nauttii uppoutumisesta hyvään tarinankerrontaan. Vaikka kirjan muoto muuttuu, Linko uskoo, että myös tulevaisuudessa suuri osa ihmisistä haluaa laajentaa ymmärrystään maailmasta ja myös viihtyä kirjallisuuden parissa. Hänen tuorein teoksena tietokirjallisuuden näkyvyydestä julkaistiin maaliskuun alussa.

Tutustu Maariaan!


Kuva: Katharine Hesse.

Mari Manninen

Pekingissä neljä vuotta asunut, juuri Helsinkiin takaisin muuttanut toimittaja ja tietokirjailija Mari Manninen on kirjoittanut Kiinan nopeasti muuttuvasta yhteiskunnasta useisiin suomalaisiin sanoma- ja aikakausilehtiin. Vuonna 2016 häneltä ilmestyi kaksi tietokirjaa: yhdessä Ina Ruokolaisen kanssa kirjoitettu Suomalaisia sieniruokia kiinalaisella otteella sekä Yhden lapsen kansa – Kiinan salavauvat, pikkukeisarit ja hylätyt tyttäret. Syksyllä 2016 Mannisen sai tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon teoksestaan Yhden lapsen kansa.

Tutustu Mariin!